کرونا چیست و چه تأثیری در تنفس دارد؟ کرونا شامل چند نوع ویروس است که میتواند انسان و حیوانها را درگیر و بیمار کند، تعدادی زیادی از ویروسهای کرونا موجب ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی انسانها میشود، ویروس کرونا میتواند موجب ابتلای فرد به سرماخوردگی و سندرم تنفسی شود، بیماری کووید-۱۹ یکی از انواع ویروس […]
کرونا چیست و چه تأثیری در تنفس دارد؟
کرونا شامل چند نوع ویروس است که میتواند انسان و حیوانها را درگیر و بیمار کند، تعدادی زیادی از ویروسهای کرونا موجب ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی انسانها میشود، ویروس کرونا میتواند موجب ابتلای فرد به سرماخوردگی و سندرم تنفسی شود، بیماری کووید-۱۹ یکی از انواع ویروس کروناست.
کرونا از طریق دستگاه تنفسی (دهان، بینی، چشم) از یک فرد به افراد دیگر منتقل میشود، حمله به ریه و آسیب به آن هدف اصلی این ویروس است و در اکثر موارد بیمار به دستگاه اکسیژن ساز احتیاج پیدا می کند.
ویروس کرونا چگونه ریه را درگیر میکند؟
ذرههای ویروس کرونا از طریق دستگاه تنفسی وارد بدن (غشای مخاطی پشت گلو) میشوند، به پروتئینهای سلول وصل شده و ژنوم سلولهای بدن را کپی کرده و حملهٔ خود را آغاز میکنند، زمانی که سلولهای روی سطح ویروس کرونا، به سلولهای ریه متصل شوند ماده ژنتیکی خود را وارد ریه فرد میکنند.
کرونا چگونه باعث بیماری تنفسی میشود؟
این ویروس از غشای محیطی گلو به سمت لولههای برونشت و دستگاه تنفسی حرکت میکند و ریه را ملتهب کرده و به کیسههای هوایی آن آسیب وارد میکنند، آسیب به کیسه هوایی باعث میشود که فرد در تنفس مشکل پیدا کند، ریه فرد درگیر شده و عملکرد سلولهای ریه را دچار اختلال میکند.
پس از درگیری ریه توسط ویروس کرونا، ریه از مایعات، سلولهای مرده و ویروس کرونا پر میشود و شخص دچار ذاتالریه (یک بیماری حاد تنفسی) شده و موجب بیماری تنفسی، کمبود اکسیژن و گاهی مرگ در افراد میشود.
کمبود اکسیژن
زمانی که هوا (اکسیژن) کافی به بدن افراد نرسد، بدن فرد دچار شرایط خطرناکی همچون کمبود اکسیژن در خون و شریانهای اصلی (هیپوکسمی) یا کمبود اکسیژن در بافت (هیپوکسی) میشود، کمبود اکسیژن در خون میتواند باعث تنگی نفس در افراد شود، اعضای مهمی در بدن همچون مغز، کبد و… بدون دریافت اکسیژن بیشتر از ۳ دقیقه آسیب جدی میبینند، کمبود اکسیژن در خون میتواند موجب کاهش اکسیژن در بافتهای بدن نیز شود، زمانی که فرد دچار کمبود اکسیژن هم در بافت و هم در خون میشود هیپوکسیا گفته میشود.
میزان اکسیژن خون یک فرد سالم چقدر است؟
در افراد نرمال میزان اکسیژن طبیعی خون بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلیمتر جیوه متغیر است، زمانی که نشانههایی هشداردهنده از کاهش اکسیژن در خون وجود دارد و زمانی که میزان اکسیژن پایینتر از ۶۰ میلیمتر جیوه باشد، فرد دچار کمبود اکسیژن بوده و با نظر پزشک نیاز به استفاده از مکمل اکسیژن دارد.
میزان اکسیژن افراد چگونه سنجیده میشود؟
در این قسمت از مقاله تایم آرامش در مورد میزان اکسیژن صحبت میکنیم، میزان اکسیژن افراد از طریق اندازهگیری مقدار اکسیژن موجود در خون گرفتهشده از رگ و یا با استفاده از دستگاهی به اسم پالس اکسی متر (نوعی تجهیزات پزشکی) توسط پزشکان تخمین زده میشود.
کمبود اکسیژن (تنگی نفس) در بیماران کرونایی
افرادی که دچار عوارض تنفسی بیماری کووید ۱۹ هستند دچار کمبود اکسیژن شده و در تنفس دچار مشکل میشوند (در اصطلاح تنگی نفس میگیرند)، تنگی نفس در بعضی از افراد که درگیری ریه کمتری را تجربه میکنند در مدتزمان مشخص برطرف میشود.
انواع تنگی نفس
تنگی نفس میتواند خفیف، شدید، مزمن باشد، درگیری ریهها در ویروس کرونا موجب تنگی نفس میشود با توجه به عواملی همچون میزان ویروس در بدن، میزان درگیری، سن، بیماریهای زمینهای و… شدت تنگی نفس در بیماران کرونایی متفاوت است و این یک دلیل برای دلیل کمبود اکسیژن کرونایی ها می باشد.
گاهی در بعضی افراد که دچار درگیری ریه بیشتری میشوند و همچنین مبتلایان به ویروس دلتا دچار تنگی نفس بیشتری میشوند که برای بهبود این عارضه به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز پیدا میکنند، درصورتیکه تنگی نفس در افراد شدید باشد و اکسیژن کافی به اندامها نرساند قلب از تپش باز میایستد و فرد میمیرد.
راهکارهای پزشکی درمان تنگی نفس در بیماران کرونایی
- استفاده از داروهای ضد التهابی
- دستگاه تنفس مصنوعی (اکسیژن درمانی، استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی)
- توان بخشی ریوی
دستگاههای تنفس مصنوعی
گاهی افرادی که درگیری شدید ریوی را تجربه میکنند به دستگاههای تنفس مصنوعی نیاز دارند، زمانی که یک فرد بیمار نتواند با نفس (دم) کشیدن اکسیژن کافی به ریههای خود برساند و از طریق نتواند از طریق بازدم کربن دیاکسید را از بدن خود خارج کند، برای ادامهٔ تنفس به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز پیدا میکند.
دستگاه تنفس مصنوعی چگونه کار میکند؟
عملکرد دستگاه تنفسی به اینگونه است که این دستگاه هوای حاوی اکسیژن را با فشار به داخل ریهها و ششها میفرستد و مایعات و سلولهای مرده داخل ریه را بیرون میکشد و درنتیجه عمل تنفس انجام میشود.
شیوههای تنفس مصنوعی
تنفس مصنوعی به ۳ طریق زیر انجام میشود.
- استفاده از دستگاههای اکسیژن رسان (گذاشتن ماسک تنفسی روی دهان و بینی بیمار)
- لوله گذاری در مجرای تنفسی بیمار
- لوله گذاری از طریق جراحی گلو و قرارگیری مستقیم در مجرای تنفسی
راهکارهای خانگی درمان تنگی نفس در بیماران کرونایی
- تنفس با لب غنچهای و خمیده
- تنفس در هوای خنک
- تنفس دیافراگمی
- مصرف کافئین، قهوه سیاه، زنجبیل
- خم شدن روی میز و نفس کشیدن
- استفاد از تکنیک ۴-۷-۸ و یوگا
- استفاده از دستگاه بخور
دستگاه بخور
استفاده از دستگاه بخور در فصول سرد سال موجب افزایش رطوبت در منازل و تنفس میشود، استفاده از دستگاه بخور، موجب پاکسازی مجرای تنفسی و تنفس راحت تر میشود، همچنین استفاده از دستگاه بخور سرد یکی از بهترین راه ها برای کاهش ویروس ها و عفونت ها در محیط است، بخور سرد از ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا در افراد در زمستان جلوگیری میکند.
با آروزی سلامتی برای هموطنان عزیز و تشکر از همراهی شما در این مطلب ، موفق باشید.